Chlorofil stanowi zielony barwnik fotosyntetyczny powszechnie występujący u roślin i sinic. W rzeczywistości nie jest to jeden związek, lecz ich grupa. Wszystkie są jednak metaloporfirynami zbudowanymi z 5-pierścieniowej pochodnej porfiryny.

 

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to główny barwnik fotosyntetyczny roślin wchodzący w skład fotosystemów. Wyróżnia się chlorofil a i chlorofil b, których stosunek ilościowy względem siebie wynosi zazwyczaj 3:1. Zmienność występowania chlorofilu zależy od światłolubności rośliny, jej siedliska i wieku. Największe stężenie obserwuje się jednak w liściach. Bez względu na formę chlorofilu, barwnik ten absorbuje najsilniej światło w czerwonej i filetowej części widma, zaś najsłabiej w jego części zielonej.

Należy wiedzieć, że cząsteczka chlorofilu posiada niemal identyczny kształt do cząsteczki hemoglobiny. Z tą różnicą, że w centrum cząsteczki hemoglobiny znajduje się atom żelaza, natomiast w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu. Magnez stanowi do 3% objętości chlorofilu.

Właściwości chlorofilu

Omawiany barwnik znany jest przede wszystkim z tego, że stanowi bardzo silny przeciwutleniacz. Działanie antyoksydacyjne oscyluje wokół eliminacji wolnych rodników tlenowych powstających w nadmiarze wskutek współczesnego trybu życia i narażenia na toksyny. Wolne rodniki tlenowe prowadzą do rozwoju stresu oksydacyjnego, a tym samym zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych, w tym alergii, chorób serca, nowotworów, depresji, schorzeń dermatologicznych czy neurodegeneracyjnych. Regularne spożywanie chlorofilu przyczynia się więc do prewencji wielu chorób czy dolegliwości.

Chlorofil wpływa także pozytywnie na czynność układu trawiennego, ponieważ redukuje ilość szczawianów wapnia w organizmie, oczyszcza drogi pokarmowe z toksyn, poprawia mikroflorę jelitową oraz reguluje metabolizm. Tym samym nie tylko poprawia funkcjonowanie żołądka i jelit, ale także sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. Dodatkowo chlorofil:

  • wspomaga zachowanie równowagi hormonalnej i homeostazy organizmu;
  • wpływa pozytywnie na czynność i ilość erytrocytów, wspomagając tym samym między innymi leczenie niedokrwistości;
  • przeciwdziała zakwaszaniu;
  • neutralizuje metale ciężkie obecne w organizmie;
  • poprawia funkcjonowanie wątroby;
  • dodaje energii;
  • reguluje ciśnienie krwi;
  • dostarcza do organizmu magnezu;
  • stymuluje układ odpornościowy organizmu;
  • wzmacnia naczynia krwionośne.

W związku z powyższym działaniem po chlorofil powinny sięgać przede wszystkim osoby narażone na nadmierny stres, przemęczone, chcące oczyścić organizm i zrzucić zbędne kilogramy. Grupą docelową są również osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego oraz palacze. Korzyści ze spożywania produktów bogatych w ten barwnik dotyczą jednak każdego konsumenta.

Gdzie występuje chlorofil?

Jak wspomniano we wstępie, głównym źródłem chlorofilu są rośliny i niektóre algi. W diecie człowieka największych jego ilości dostarczają zielone, liściaste warzywa, takie jak jarmuż, szpinak, sałata, koperek, natka pietruszki, a także zioła, np. pokrzywa, mięta, melisa czy mniszek lekarski. Chcąc rozpocząć suplementację chlorofilu warto zaopatrzyć się w Chlorellę, która jest jednym z najcenniejszych źródeł chlorofilu oraz innych ważnych składników odżywczych.

Chlorofil jest związkiem spożywczym w pełni bezpiecznym. Oznacza to, że mogą go spożywać wszyscy i praktycznie nie ma ku temu przeciwwskazań. Wręcz przeciwnie – spożycie warzyw i owoców jest zalecane na każdym etapie życia człowieka, w niektórych przypadkach zaleca się nawet zwiększone spożycie tych produktów. W przypadku Chlorelli także nie wyróżnia się większych przeciwwskazań do suplementacji. Szczególną ostrożność powinny zachować jedynie kobiety w ciąży, którym zaleca się uzyskanie zgody od lekarza.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Wieczorek J., Wieczorek Z., Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  2. Krzyśko-Łupicka T., Kręcidło M., Kręcidło Ł., Barwniki w żywności a zdrowie konsumentów, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2016.
  3. Śledź M., Witrowa-Rajchert D., Zmiany zawartości chlorofilu oraz polifenoli podczas przechowywania suszonych mikrofalowo-konwekcyjnie liści pietruszki, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 570/2012.