Detoksykacja organizmu to nic innego jak oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji. To szczególnie ważna czynność w dzisiejszych czasach, kiedy z każdej strony jesteśmy narażeni na działanie takich związków. Szczególnie, jeśli pracujemy w zanieczyszczonym miejscu lub mieszkamy w dużych miastach.

 

Skąd się biorą toksyny w organizmie?

Nawet mieszkając na wsi, w otoczeniu lasów i mając dostęp do czystego powietrza, jesteśmy narażeni na działanie szkodliwych substancji. Znajdują się one między innymi w niektórych rodzajach pokarmów. Udowodniono, że wiele ryb morskich zawiera w sobie śladowe ilości metali ciężkich, które następnie kumulują się w organizmie. Czy to oznacza, że musimy przestać jeść ryby? Absolutnie nie! Ilości szkodliwych związków nie są w nich tak duże, aby jedząc 2-3 razy w tygodniu ryby odczuć jakieś skutki uboczne. Jednak jeśli dojdą do tego inne źródła zanieczyszczeń:

  • spaliny, zanieczyszczone powietrze, smog;
  • zanieczyszczona woda;
  • niektóre niesprawdzone kosmetyki;
  • papierosy – palenie bierne lub czynne;
  • nadużywanie alkoholu.

możemy czuć się osłabieni, zmęczeni, bez energii życiowej. Zwiększa się ryzyko chorób psychicznych, w tym lęków, depresji i nerwicy, a także poważnych chorób ogólnoustrojowych. W pierwszej kolejności zaburzona jest praca wątroby, która odpowiada za usuwanie toksyn z organizmu. Ich obecność w ustroju widać również jako pogorszenie się skóry.

Warto także wspomnieć o wolnych rodnikach tlenowych, których ilość w ustroju wzrasta wskutek nadmiernego stresu, niewysypiania się, chemioterapii, narażenia na promieniowanie słoneczne czy przyjmowania niektórych leków. Powodują powstawanie stresu oksydacyjnego, który zaś zwiększa ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych (nowotworowych, sercowo-naczyniowych, otyłości, neurodegeneracyjnych).

Objawy zanieczyszczenia organizmu

Jak rozpoznać, czy rzeczywiście mamy w sobie szkodliwe substancje? Jak wspomniano, przede wszystkim czujemy się przewlekle zmęczeni, bez chęci do działania. Jednak to nie wszystko. Możesz podejrzewać zanieczyszczenie organizmu, gdy zauważysz u siebie:

  • nalot na języku;
  • przybieranie na wadze;
  • powtarzające się bóle głowy;
  • drażliwość;
  • obniżenie odporności;
  • pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci;
  • zaparcia;
  • obniżenie sprawności fizycznej;
  • nieprzyjemny zapach potu;
  • napady apetytu;
  • pogorszenie trawienia, gazy, wzdęcia.

Objawy te są jednak wysoce niespecyficzne, dlatego w razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej udać się do lekarza, aby wyeliminować poważne choroby. Przykładowo, powtarzające się, silne bóle głowy mogą wskazywać na rosnącego guza mózgu, zaś przybieranie na wadze o cukrzycy. Zawsze dobrym rozwiązaniem jest wykluczenie poważnych chorób, a następnie skupienie się na detoksykacji organizmu i przywróceniu mu homeostazy (wewnętrznej równowagi).

Detoksykacja organizmu

Stosując się do kilku zasad i za pomocą domowych sposobów można skutecznie oczyszczać organizm z metali ciężkich, toksyn i wolnych rodników tlenowych. W razie możliwości unikaj przebywania w zanieczyszczonym miejscu, gdy jednak nie jest to możliwe, staraj się raz na jakiś czas, regularnie wyjeżdżać na łono natury. Spędź tam aktywnie kilka dni. Nawet w miejscu zamieszkania nie unikaj aktywności fizycznej. Pobudza ona układ krążenia i układ limfatyczny, które sprawniej usuwają zanieczyszczenia. Ponadto zadbaj o odpowiednią ilość snu i unikaj sytuacji stresowych.

Niezwykle ważnym elementem oczyszczania organizmu jest prawidłowa dieta. Sięgaj po:

  • oleje roślinne – z oregano lub pestek grejpfruta (jeśli podejrzewasz pasożyty), a także z czarnego kminku, wiesiołka i lniany;
  • antyoksydanty;
  • świeże owoce i warzywa – głównie buraki, żurawinę i pietruszkę, ogórki, pomidory, seler, kapustę, cytryny, jabłka;
  • algi;
  • czystą wodę mineralną – minimum 1,5 litra dziennie;
  • napary ziołowe – z zielonej herbaty, z mięty, z pokrzywy, z dziurawca;
  • produkty zbożowe – płatki owsiane, kaszę jaglaną.

Antyoksydanty są szczególnie skuteczne w usuwaniu toksyn i zanieczyszczeń. To niezwykle obszerna grupa związków, w skład której wchodzą: karotenoidy, witaminy, koenzym Q10, niektóre minerały, polifenole, ksantofil, likopen i wiele innych. Wiele antyoksydantów mają algi, w szczególności Spirulina i Chlorella.

Zobacz również: Koenzym Q10 na stres.

Chlorella znana jest ze swoich właściwości oczyszczających, czyli chelatujących. Chelatacja polega na wyłapywaniu i wiązaniu ze sobą szkodliwych związków, a następnie ich sprawne usuwanie z organizmu. Dzięki temu mogą być usunięte nie tylko wolne rodniki, ale i metale ciężkie czy nawet niektóre patogeny. Z kolei Spirulina posiada dużą ilość fikocyjaniny, czyli barwnika o silnie przeciwutleniających właściwościach.

Czego nie jeść?

Podczas detoksykacji organizmu unikaj spożywania cukrów prostych, smażonych potraw, kofeiny, alkoholu, gazowanych, kolorowych napojów, konserwantów i sztucznych barwników. Jeśli to możliwe, zastąp modyfikowaną, sztuczną żywność produktami naturalnymi. Wysokiej jakości, w pełni naturalne produkty można często w niskich cenach kupić na popularnych bazarkach ulicznych, gdzie produkty mleczne, jaja, warzywa i owoce są sprzedawane przez prywatne osoby. Tylko rezygnacja ze szkodliwych pokarmów zapewni skuteczność oczyszczania organizmu.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Rose N., Oczyszczanie organizmu dla kobiet, Wydawnictwo Studio Astropsychologii, Białystok 2011.
  2. Ociepa-Kubicka A., Ociepa E., Toksyczne oddziaływanie metali ciężkich na rośliny, zwierzęta i ludzi, Inżynieria i Ochrona Środowiska, 2/2012.
  3. Baranowska-Morek A., Roślinne mechanizmy tolerancji na toksyczne działanie metali ciężkich, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2003.
  4. Zabłocka A., Janusz M., Dwa oblicza wolnych rodników tlenowych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62/2008.